5 tips voor geslaagde foto’s

Hoe zorg je ervoor dat jouw foto’s in het oog springen? Hoe maak je de mooiste foto’s, waar je trots op mag zijn? Ik zette enkele tips op een rijtje. Tips die je ook kan toepassen als je foto’s neemt met op automatische stand met je spiegelreflex of zelfs met je smartphone.

Ik wil je met De Fotoschuur helpen. Ik ben er voor je om jullie momenten vast te leggen op unieke, ongedwongen en pure beelden. Foto’s die exact tonen wie jij bent en hoe jullie als gezin samenleven. Maar ik wil je ook helpen zélf zulke foto’s te maken. Want jij kan dat.

kikvorsperspectief
Ik kijk naar Lili vanuit een subtiel kikvorsperspectief.

Ga op ooghoogte zitten

Dat is veel mooier dan een foto van bovenaf genomen, vanuit jouw perspectief. Bovendien geeft het lage standpunt de toeschouwer ook meteen het gevoel alsof hij zelf mee in de foto zit. Of experimenteer en ga zelf nog wat lager zitten. In dat kikvorsperspectief creëer je het gevoel dat je kind de wereld de baas is.

Als ik niet op de grond kniel, zit of lig, dan ben ik ziek. Just saying.

Vermijd afleiding

Drukke prints, felle kleuren of rommel op de achtergrond kunnen je beeld ontsieren. Wit of zachte kleuren zijn key. Zoek eens een witte achtergrond, zo trek je de focus helemaal naar je baby. Maak je buiten foto’s, dan is dat fel groene gras vaak niet erg mooi op de foto. De kleur kan je achteraf wat wijzigen in een fotobewerkingsprogramma. Dat doe ik praktisch altijd.

Kledingtips specifiek voor op foto’s? Check mijn blogbericht daarover: Vijf kledingtips voor een fotoshoot

Hou rekening met de rule of thirds tips foto’s

Nog een tip en meteen ook een basisregel in de fotografie. Deel je beeld op in twee horizontale en twee verticale lijnen. Zorg ervoor dat het onderwerp samenvalt met die denkbeeldige lijnen en de punten waar de lijnen elkaar kruisen. Door rekening te houden met die regel, maak je je foto sterker en esthetisch mooier om naar te kijken. Je kan ook spelen met lijnen die het oog ‘leiden‘ naar je onderwerp.

Dat doe ik bijvoorbeeld met de foto hieronder. De foto voelt niet leeg aan, zelfs al is ie voor de amper gevuld met de kinderen. De rand van de zetel leidt je naar het onderwerp. Voel je het ook?

(lees verder onder de foto)

rule of thirds
Lili haar oog valt mooi samen met een van de punten waar de lijnen kruisen. Verder is dit een geposeerde en drukke foto, met veel kleuren en prints, niet zo mooi dus.
leading lines
Leading lines, de rand van de zetel leidt je oog recht naar Lili’s gezicht.

Zorg voor voldoende licht

Dat voorkomt wazige, troebele of bewogen foto’s. Bovendien geven donkere, onderbelichte foto’s een triest gevoel. Al zijn er 101 uitzonderingen op die regel.

Tijdens golden hour, net na zonsopgang en vlak voor zonsondergang, is het licht buiten het mooist. Dan krijgen je foto’s een speciaal effect. Maar het omgekeerde: te fel licht, is dan weer niet ideaal. Fel zonlicht geeft scherpe schaduwen op het gezicht. Die schaduwen doen je wel eens lijken op een pandabeer. En schattig of niet, dat is niet erg mooi.

Of probeer eens te experimenteren met licht. Door zonlicht van achter je kind te laten komen, kan je speciale effecten creëren.

Op zoek naar nog meer tips rond licht in je foto’s? Check mijn blogbericht: Tips voor fotografie in natuurlijk licht

tips foto's
Het licht komt van achter Pipa.

tips foto's
Deze foto is genomen met f-waarde 2,2, sluitertijd 1/320, ISO 640 en een 50mm lens.

Scherptediepte is mijn vriend tips foto’s

Heb je een spiegelreflexcamera? Fotografeer dan met een groot diafragma (of een kleine f-waarde). Zo creëer je een zachte achtergrond op je foto’s, bokeh genaamd. Da’s toch mooi he.

(Ben je geïnteresseerd in een basiscursus fotografie? Zet het in de comments en misschien giet ik een meer technische uitleg binnenkort ook wel eens in een blogpost!)

Niets moet

Mijn allergrootste, belangrijkste tip en bonustip nummer één. Soms hebben ze er gewoon even geen zin in. Dat mag. Heb ik ook. En jij ook, sowieso. Zelfs al is je kleintje net op dat moment zo super cute, laat je toch maar beter de camera even liggen. En da’s moeilijk. Ik luister soms niet naar mijn eigen allergrootste, belangrijkste tip. En dan raken we allebei gefrustreerd. Tja. Bovendien vind ik spontane foto’s vaak veel mooier dan geposeerde. En dat brengt me meteen bij de laatste tip.

Laat ze maar lekker doen

Geposeerde foto’s kunnen heel mooi zijn, maar. Vind je ook niet dat er zo net iets meer inhoud is in een foto waarop je kind bezig is met iets? Spelen, lopen, ravotten, springen, rondjes draaien. Daarmee kan je zo veel emotie tonen en van alles vertellen. En zo sluit ik af met twee bonustips 🙂

(lees verder onder de foto)

tips foto's
Lili is aan het spelen.

tips foto's
’t Kind heeft energie voor tien.

Veel succes! Heb je enkele van mijn tips kunnen gebruiken? Laat me je creaties zien en tag me in je foto’s op Instagram @defotoschuur, of post ze hieronder. Vragen of zelf tips? Laat maar weten!

8 Replies to “5 tips voor geslaagde foto’s”

  • Janna Heyerick

   Dag Anna! Je kan alle tips ook toepassen als je foto’s wil maken met je smartphone, behalve de tip over scherptediepte dan. Ga op ooghoogte zitten van je onderwerp en let op de juiste lichtinval. Als je dan nog eens rekening houdt met de rule of thirds, zit je helemaal goed! 🙂

    • Janna Heyerick

     Je wijst me meteen op nog een tip waar ik niet eerder aan gedacht heb om ze in het blogbericht te zetten. Ik zoom nooit in met mijn smartphone, de kwaliteit gaat altijd fel omlaag. Het kost misschien wat meer moeite, maar ik raad je aan om gewoon dichterbij je onderwerp te gaan zitten. Lekker dicht bij elkaar 🙂

     Ik heb geen ervaring met lensjes voor op je smartphone, daar kan ik je jammer genoeg niet mee helpen. Ik ben anders wel best tevreden van de kwaliteit van de foto’s die ik met mijn iPhone maak.

 1. Tamara

  Wat een leuke tips. De rule of third kende ik wel al. De belichting vind ik zelf een van de moeilijkste om toe te passen, maar oefening baart kunst zeker? 🙂

Laat een reactie achter

Stephanie De Smet
Stephanie De Smet
24/04/2022
Wat een topervaring van begin tot eind! Yanna antwoordt zeer snel na het invullen van het online formulier en op alle mails. Vervolgens zochten we het ideale moment en locatie rekening houdend met ons gezin en het weer. Met haar tips voelden we ons ook goed voorbereid. Tijdens de shoot houdt ze heel goed rekening met de kinderen en luistert naar hun ritme en houdt rekening met hun grillen. Met onze baby van 1 maand en kleuter van 3 jaar heeft ze dit perfect gedaan! Het resultaat is ook zoveel beter dan we hadden gehoopt!
楊甯雅
楊甯雅
23/04/2022
We are very happy to have Janna as our photographer for the "before and after" pregnancy shoot! She takes her time to answer our questions up front and also make sure that we have good photos during the shoot. She captured some beautiful moments with such warm colors and intimate feelings :)
Jan Teurrekens
Jan Teurrekens
21/04/2022
Fotoshoot met ons dochtertje van 10 maanden was een absolute voltreffer. Vlotte communicatie vooraf, fotoshoot in een heel aangename, ongedwongen sfeer in de mooie schuur en vooral super mooie foto's! We kregen de foto's heel snel en we waren binnen de paar seconden onder de indruk en mega blij. Kiezen was onmogelijk dus hebben we zonder twijfelen het hele pakket aan foto's besteld. Aanrader!
Matthias Mergan
Matthias Mergan
20/04/2022
Familiefoto's laten nemen door De Fotoschuur was zo'n aangename ervaring. Het mailverkeer met Janna om de fotoshoot te plannen verliep vlot. Ze stond altijd voor ons klaar om vragen te beantwoorden. Tijdens de shoot zelf stelde ze ons meteen op ons gemak. Zo slaagde ze erin om ons spontaan te laten overkomen. De shoot was op locatie en daar gebruikte ze de omgeving om prachtige foto's te maken. Ook na de shoot verliep alles vlot. We ontvingen al snel Janna's eerste selectie van foto's waaruit we mochten kiezen welke we wilden. Het is zeker een aanrader en als we ooit nieuwe foto's nodig hebben, dan weten we dat we zeker weer kunnen rekenen op De Fotoschuur.
Marjon Walraet
Marjon Walraet
19/04/2022
Ik kreeg van mijn vriendinnen een newborn fotoshoot cadeau, deels omdat ons zoontje te vroeg geboren werd en ik de kans niet kreeg een zwangerschapsshoot te doen. Ikzelf vind het hebben van mooie foto’s erg belangrijk. Mijn man deelt dezelfde mening, maar hij heeft het niet zo voor fotoshoots en vindt spontane foto’s veel mooier dan foto’s waar er geposeerd wordt. Janna van de fotoschuur kreeg het echter voor elkaar spontane foto’s van ons 3 te trekken tijdens de fotoshoot. We voelden ons erg op ons gemak, Janna is een heel rustig iemand met veel geduld. We kregen reeds een preview van de resultaten en ze zijn stuk voor stuk prachtig. Ik ben zo dankbaar dat we dit konden doen in de fotoschuur, het zijn beelden die we levenslang zullen koesteren. Een echte aanrader dus, om zelf te doen/cadeau te geven!
Caro De Pape
Caro De Pape
14/04/2022
Wat een geweldig getalenteerde fotografe is Janna. Haar foto’s waren echt wondermooi. Tijdens de fotosessie zorgde ze ervoor dat we ons op ons gemak voelden, niks geforceerd gedoe, maar puur onszelf zijn en dat toont zich in het resultaat. De fotosessie was een echt lichtpuntje voor ons, met onbetaalbare foto’s die we voor altijd zullen koesteren.
Niamh De Rudder
Niamh De Rudder
07/04/2022
De communicatie met Janna vooraf verliep heel vlot. Ik boekte een zwangerschapsfotoshoot in haar studio die heel mooi en warm werd ingericht. Ik vond het een pluspunt dat ik gebruik kon maken van één van de kleedjes die daar op een kapstok hingen. Ik voelde mij onmiddellijk op mijn gemak bij Janna. Zoals velen al schreven, worden er op een spontane manier foto’s genomen en wordt er niets geforceerd. En inderdaad: haar foto’s zijn prachtig! Over enkele weken komt Janna naar ons thuis voor een newborn fotoshoot. Ik vind het ook een pluspunt dat ze vooraf tips stuurt voor de keuze van (de kleur van) kledij. Aanrader!!!
Kimberly Claes
Kimberly Claes
29/03/2022
Als het kon, kreeg Janna nog wat sterretjes extra ⭐️ Vol goede moed vertrok ik op een herfstige dag naar de fotosessie die buiten zou plaatsvinden. Daarboven op, was mijn dochter tamelijk grumpy (want ja, het humeur van je baby kan je niet voorspellen). Alsnog slaagde Janna er met glans in om hele mooie foto’s af te leveren, met een happy baby’tje 🥰 Ze bracht ons rust en liet ons met wat aanwijzingen hier en daar ons ding doen. Janna is heel vriendelijk en enorm professioneel. Ze weet duidelijk waarmee ze bezig is. Een echte aanrader voor als je levenslange tastbare herinneringen wil 🙂🌻 Tot de volgende shoot, Janna!
Lisa Hurtado
Lisa Hurtado
25/03/2022
Wij boekten een fotoshoot bij Janna met onze baby en we hebben er echt van genoten . Janna is een heel lieve en rustige fotografe Waardoor onze baby zich al direct op zijn gemak voelde Alles liep heel spontaan , zoals we ons zoontje wilde vastleggen , Janna trekt ook foto’s uit onverwachtse hoeken waardoor wij de mooiste foto’s van onze zoontje kregen , wij kregen al snel de selectie van de foto’s , we vonden ze allemaal prachtig , waardoor wij ervoor gekozen hebben om ze allemaal te nemen . Wij komen zeker terug! Bedankt Janna om de mooiste herinneringen van ons gezin vast te leggen.
Eva Uyttenhove
Eva Uyttenhove
17/03/2022
Janna is een fantastische fotograaf en haar studio is geweldig! Onze zoon was 9 weken oud toen we foto's gingen nemen en was niet de vrolijkste die dag. Hij is nogal zeer bewust van wat er gebeurt rondom hem en was dus zeer onder de indruk. Hij was dus zeker niet de meeste makkelijke baby op foto's van te nemen en toch is het eind resultaat prachtig. De kleine momenten waarop hij lachte, lief keek of geeuwde staan er allemaal op. Zelfs zijn lastigere momenten zijn mooi vastgelegd (hoort er ook bij, we willen niet allemaal perfecte foto's met een lach want zo is een baby leven helemaal niet!). We zijn enorm blij met de foto's en hadden ze bovendien heel snel! Zelfs mijn vriend, die een beetje tegen zijn zin vertrokken was en het nut niet zag van een baby shoot, is helemaal tevreden terug gekomen en is nu laaiend enthousiast over de foto's. Hij zag het bij vertrek niet zitten om te poseren maar stapte na de shoot buiten met de woorden "eigenlijk is het een beetje gezinstherapie: knuffelen, kusjes geven en spelen. En de fotograaf verdwijnt helemaal op de achtergrond. Je beseft vaak zelfs niet dat ze er is!" Een fantastische, prachtig ervaring die we later als onze zoon wat groter is nog eens opnieuw gaan doen!
%d bloggers liken dit: