Tips voor fotografie in natuurlijk licht

Mijn favoriete techniek om te fotograferen in natuurlijk licht: tegenlicht (en daar heb je niets speciaal voor nodig). Mijn tips voor fotografie in natuurlijk licht op een rijtje.

tips fotografie

De zon kan een prachtig effect hebben of je foto helemaal om zeep helpen. Het is te zien hoe je het zonlicht gebruikt. Recht op het gezicht geeft scherpe schaduwen en veel contrast. Zeker nu in de zomer, pal op de middag.

Gebruik tegenlicht

Daarom laat ik het zonlicht bijna altijd van achteren komen. En dat is dan misschien nog een van mijn belangrijkste tips voor fotografie. Ik fotografeer dus met de zon recht in mijn lens. Daardoor krijgt het portret veel zachter contrast en qua gevoel is alles wat dromeriger. Nog een voordeel: geen dichtgeknepen ogen.

Fotograferen in tegenlicht lukt het best ’s morgens of vanaf de namiddag, als de zon minder hoog staat en het licht iets minder hard is.

tips fotografie

Mijn favoriete moment van de dag is het gouden uurtje of golden hour, het uur vlak na zonsopgang of vlak voor zonsondergang. De zon staat dan het verst van de aarde verwijderd, waardoor het licht het zachtst is en de kleuren veranderen naar een zalige gouden gloed.

Lukt het niet helemaal met het felle licht van de zon, zoek dan een plekje in de schaduw. Als het licht dan toch nog ergen van tussen komt piepen, maak daar dan gebruik van. Laat het zonlicht net op dat plekje vallen, waar je aandacht op wil vestigen.

tips fotografie

Enkele stops onderbelichten

Ga op zoek naar een natuurlijke reflector. Een wit gebouw waar het zonlicht opvalt, weerkaatst het licht. Maar dat licht is diffuus: het is minder hard doordat het niet rechtstreeks op je onderwerp valt. Strandzand, een witte auto, licht gras, alles licht van kleur kan je daarvoor gebruiken.

Het diafragma van mijn spiegelreflexcamera zet ik liefst wijd open, met een f-waarde van 1.8 of lager. In direct zonlicht mag je de ISO ook echt laag zetten. De truuk is de sluitertijd. Die zet ik eerst zodanig dat het onderwerp mooi is uitgelicht. Vaak is de achtergrond dan wat overbelicht, dus zet ik de sluitertijd enkele stops lager. Op die manier verlies je niet te veel detail in de achtergrond, en kan je in Lightroom de belichting nog wat aanpassen.

golden hour

De foto van Lili en onze kip is genomen met mijn 50mm-lens, ISO 800 (weinig zonlicht, was nodig), f-waarde van 1,8 (veel scherpte-diepte) en een sluitertijd van 1/320 (ik ga liever niet onder 1/200, zeker met kinderen, om bewogen foto’s te voorkomen). Lili is op de originele foto onderbelicht en daardoor vrij donker, maar zo verloor ik niets van de prachtige zonsondergang op de achtergrond. Ik stelde de hooglichten bij in Lightroom en trok de schaduwen wat op. Lokaal, op haar gezicht, deed de belichting iets naar omhoog.

Bewolkte dagen

Het is niet omdat de zon niet schijnt, dat je daarom geen foto’s kan maken. Het maakt het in principe juist wat makkelijker. Je hoeft niet op te letten vanwaar het licht komt en je riskeert geen felle schaduwen of contrasten op het gezicht. Het licht is door de wolken diffuus en dus zachter. Je kan achteraf in Lightroom de kleuren wat bijstellen, zodat het meer op een zonnige dag lijkt.

tips fotografie

Let erop als je binnen fotografeert, dat je de lichten uitschakelt. De temperatuur van je favoriete lamp is nooit hetzelfde als dat van buiten, vaak is het veel warmer of juist veel kouder. Om onnatuurlijke huidtinten te vermijden, werk je dus liever met 1 lichtbron.

Maar ook met je smartphone lukt fotograferen in tegenlicht over het algemeen vrij goed. Op de meeste smartphonecamera’s kan je de belichting wat aanpassen. Of installeer de app van Adobe Lightroom. Die geeft heel veel mogelijkheden. Je kan zelfs in RAW-formaat fotograferen, waardoor je foto veel meer gegevens bevat die je kan bewerken.

Nieuwsgierig hoe ik in Lightroom mijn foto’s bewerk? Laat het me weten via de comments!

Wil je graag nog meer tips? Volg me op Instagram, daar post ik regelmatig hoe ik het doe!

Zo, dit waren mijn tips om je te helpen met jouw fotografie. Aan welke tip heb je het meest gehad?

2 Replies to “Tips voor fotografie in natuurlijk licht”

Laat een reactie achter

Stephanie De Smet
Stephanie De Smet
24/04/2022
Wat een topervaring van begin tot eind! Yanna antwoordt zeer snel na het invullen van het online formulier en op alle mails. Vervolgens zochten we het ideale moment en locatie rekening houdend met ons gezin en het weer. Met haar tips voelden we ons ook goed voorbereid. Tijdens de shoot houdt ze heel goed rekening met de kinderen en luistert naar hun ritme en houdt rekening met hun grillen. Met onze baby van 1 maand en kleuter van 3 jaar heeft ze dit perfect gedaan! Het resultaat is ook zoveel beter dan we hadden gehoopt!
楊甯雅
楊甯雅
23/04/2022
We are very happy to have Janna as our photographer for the "before and after" pregnancy shoot! She takes her time to answer our questions up front and also make sure that we have good photos during the shoot. She captured some beautiful moments with such warm colors and intimate feelings :)
Jan Teurrekens
Jan Teurrekens
21/04/2022
Fotoshoot met ons dochtertje van 10 maanden was een absolute voltreffer. Vlotte communicatie vooraf, fotoshoot in een heel aangename, ongedwongen sfeer in de mooie schuur en vooral super mooie foto's! We kregen de foto's heel snel en we waren binnen de paar seconden onder de indruk en mega blij. Kiezen was onmogelijk dus hebben we zonder twijfelen het hele pakket aan foto's besteld. Aanrader!
Matthias Mergan
Matthias Mergan
20/04/2022
Familiefoto's laten nemen door De Fotoschuur was zo'n aangename ervaring. Het mailverkeer met Janna om de fotoshoot te plannen verliep vlot. Ze stond altijd voor ons klaar om vragen te beantwoorden. Tijdens de shoot zelf stelde ze ons meteen op ons gemak. Zo slaagde ze erin om ons spontaan te laten overkomen. De shoot was op locatie en daar gebruikte ze de omgeving om prachtige foto's te maken. Ook na de shoot verliep alles vlot. We ontvingen al snel Janna's eerste selectie van foto's waaruit we mochten kiezen welke we wilden. Het is zeker een aanrader en als we ooit nieuwe foto's nodig hebben, dan weten we dat we zeker weer kunnen rekenen op De Fotoschuur.
Marjon Walraet
Marjon Walraet
19/04/2022
Ik kreeg van mijn vriendinnen een newborn fotoshoot cadeau, deels omdat ons zoontje te vroeg geboren werd en ik de kans niet kreeg een zwangerschapsshoot te doen. Ikzelf vind het hebben van mooie foto’s erg belangrijk. Mijn man deelt dezelfde mening, maar hij heeft het niet zo voor fotoshoots en vindt spontane foto’s veel mooier dan foto’s waar er geposeerd wordt. Janna van de fotoschuur kreeg het echter voor elkaar spontane foto’s van ons 3 te trekken tijdens de fotoshoot. We voelden ons erg op ons gemak, Janna is een heel rustig iemand met veel geduld. We kregen reeds een preview van de resultaten en ze zijn stuk voor stuk prachtig. Ik ben zo dankbaar dat we dit konden doen in de fotoschuur, het zijn beelden die we levenslang zullen koesteren. Een echte aanrader dus, om zelf te doen/cadeau te geven!
Caro De Pape
Caro De Pape
14/04/2022
Wat een geweldig getalenteerde fotografe is Janna. Haar foto’s waren echt wondermooi. Tijdens de fotosessie zorgde ze ervoor dat we ons op ons gemak voelden, niks geforceerd gedoe, maar puur onszelf zijn en dat toont zich in het resultaat. De fotosessie was een echt lichtpuntje voor ons, met onbetaalbare foto’s die we voor altijd zullen koesteren.
Niamh De Rudder
Niamh De Rudder
07/04/2022
De communicatie met Janna vooraf verliep heel vlot. Ik boekte een zwangerschapsfotoshoot in haar studio die heel mooi en warm werd ingericht. Ik vond het een pluspunt dat ik gebruik kon maken van één van de kleedjes die daar op een kapstok hingen. Ik voelde mij onmiddellijk op mijn gemak bij Janna. Zoals velen al schreven, worden er op een spontane manier foto’s genomen en wordt er niets geforceerd. En inderdaad: haar foto’s zijn prachtig! Over enkele weken komt Janna naar ons thuis voor een newborn fotoshoot. Ik vind het ook een pluspunt dat ze vooraf tips stuurt voor de keuze van (de kleur van) kledij. Aanrader!!!
Kimberly Claes
Kimberly Claes
29/03/2022
Als het kon, kreeg Janna nog wat sterretjes extra ⭐️ Vol goede moed vertrok ik op een herfstige dag naar de fotosessie die buiten zou plaatsvinden. Daarboven op, was mijn dochter tamelijk grumpy (want ja, het humeur van je baby kan je niet voorspellen). Alsnog slaagde Janna er met glans in om hele mooie foto’s af te leveren, met een happy baby’tje 🥰 Ze bracht ons rust en liet ons met wat aanwijzingen hier en daar ons ding doen. Janna is heel vriendelijk en enorm professioneel. Ze weet duidelijk waarmee ze bezig is. Een echte aanrader voor als je levenslange tastbare herinneringen wil 🙂🌻 Tot de volgende shoot, Janna!
Lisa Hurtado
Lisa Hurtado
25/03/2022
Wij boekten een fotoshoot bij Janna met onze baby en we hebben er echt van genoten . Janna is een heel lieve en rustige fotografe Waardoor onze baby zich al direct op zijn gemak voelde Alles liep heel spontaan , zoals we ons zoontje wilde vastleggen , Janna trekt ook foto’s uit onverwachtse hoeken waardoor wij de mooiste foto’s van onze zoontje kregen , wij kregen al snel de selectie van de foto’s , we vonden ze allemaal prachtig , waardoor wij ervoor gekozen hebben om ze allemaal te nemen . Wij komen zeker terug! Bedankt Janna om de mooiste herinneringen van ons gezin vast te leggen.
Eva Uyttenhove
Eva Uyttenhove
17/03/2022
Janna is een fantastische fotograaf en haar studio is geweldig! Onze zoon was 9 weken oud toen we foto's gingen nemen en was niet de vrolijkste die dag. Hij is nogal zeer bewust van wat er gebeurt rondom hem en was dus zeer onder de indruk. Hij was dus zeker niet de meeste makkelijke baby op foto's van te nemen en toch is het eind resultaat prachtig. De kleine momenten waarop hij lachte, lief keek of geeuwde staan er allemaal op. Zelfs zijn lastigere momenten zijn mooi vastgelegd (hoort er ook bij, we willen niet allemaal perfecte foto's met een lach want zo is een baby leven helemaal niet!). We zijn enorm blij met de foto's en hadden ze bovendien heel snel! Zelfs mijn vriend, die een beetje tegen zijn zin vertrokken was en het nut niet zag van een baby shoot, is helemaal tevreden terug gekomen en is nu laaiend enthousiast over de foto's. Hij zag het bij vertrek niet zitten om te poseren maar stapte na de shoot buiten met de woorden "eigenlijk is het een beetje gezinstherapie: knuffelen, kusjes geven en spelen. En de fotograaf verdwijnt helemaal op de achtergrond. Je beseft vaak zelfs niet dat ze er is!" Een fantastische, prachtig ervaring die we later als onze zoon wat groter is nog eens opnieuw gaan doen!
%d bloggers liken dit: