2021 terugblik & 2022 vooruitblik

Heb je af en toe ook eens een schop onder je kont nodig om iets te doen? Ik ook. Dit is mijn schop onder mijn kont, om terug te kijken, conclusies te trekken en te brainstormen over 2022, als gezins- en babyfotograaf.

babyfotograaf

Ik ben een uitsteller. Ik doe ook vaak maar wat. Soms als een ongeleid projectiel, op den bots en op mijn gevoel.

Ik zeg al sinds november tegen mezelf (en tegen mijn boekhouder, nadat ik cijfers vroeg), dat ik wil leren uit wat 2021 heeft gebracht voor mij als gezins- en babyfotograaf. En daaruit conclusies trekken voor 2022, nieuwe stappen zetten en sprongen wagen.

Ik schrijf dit op vrijdag 31 december. Denkt ge dat er ondertussen, tijdens de afgelopen twee maanden, al 1 letter op papier staat?

Goed geraden. Nee dus! 🙂

Dit is dus mijn schop onder mijn kont. Ik schrijf dit als aanzet om na te denken en terug te kijken.

Eerst, wat cijfertjes.

defotoschuur.be in cijfers

fotograaf

Totaal aantal weergaven van defotoschuur.be:

En omdat Google mij niet toelaat om van een heel jaar te bekijken, gewoon effe van de afgelopen maand. Zo vond je me in december:

fotograaf

En dat deed je aan de hand van deze zoektermen:

fotograaf
babyfotograaf

En dan aantal bezoekers per maand. Donkerblauw is het aantal bezoekers, lichtblauw het aantal weergaven. Deze grafiek komt gek genoeg ook best goed overeen met het aantal shoots.

De hoofdpagina is trouwens meer dan 3100 keer bekeken dit jaar.

(Lees verder onder de foto)

familiefotograaf

Aantal fotosessies als familie- en babyfotograaf

babyfotograaf

Mooie groei, toch?

portretfotograaf

Januari – april

Eerste trimester klinkt zo zakelijk he?

Ik ben gestart als gezins- en babyfotograaf halfverwege 2020, corona woog nog steeds zwaar door tijdens de eerste maanden van 2021. De Fotoschuur heeft effe tijd nodig gehad om te groeien, dat zie je in de eerste maanden.

Populairste blogbericht: Werken aan de daglichtstudio (104 keer bekeken)

Mei – augustus

Ik opende de studio in juni, en dan heeft mijn bedrijf een grote sprong gemaakt. Wat ik nooit ga vergeten is hoe een mama nog voor de studio af was, al een sessie boekte in de studio. Nog vòòr ze wist hoe het er zou gaan uitzien.

Ik haalde trouwens de (online) kranten met de opening van de fysieke Fotoschuur: Het Nieuwsblad en HLN, maar dat artikel is nergens meer te vinden :'(

Met de foto van de maand juli werd ik derde in de Birth and Beyond Photography Awards.

Populairste blogbericht: Foto van de maand juli ’21 (211 keer bekeken)

babyfotograaf

September – december

In oktober organiseerde ik voor het eerst een dag met mini sessies.

babyfotograaf

Een sprong, een probeersel. Om te zien wat ik er zelf van vond, hoe haalbaar de organisatie is en of het op het einde van de rit de moeite waard is. En vooral om uit te vissen of je dat eigenlijk wel leuk vindt en dat effectief boekt. Gelukkig wel 🙂 Alle plekjes raakten bezet!

Populairste blogbericht: Lieve Pipa (237 keer bekeken)

Conclusies

Wat heb ik geleerd?

Minder twijfelen aan mezelf, en mijn ideeën gewoon uitproberen. Of het nu lukt of niet, dat maakt niet uit. Alles is een leerproces.

Ik dacht dat ik niet echt een rode draad in mijn stijl had, maar dat zie ik nu toch als ik mijn best nine van 2020 en 2021 vergelijk.

(Lees verder onder de foto)

familiefotograaf

Grootste blunder?

Tijdens een familieshoot in de Gentbrugse Meersen ben ik in een koeienvlaai gestapt. Want de koeien lopen daar gewoon vrij rond. Ik roep: “shit!” De rest van de shoot bleef een van de kindjes “shit!” zeggen 😅 woeps.

De Fotoschuur

Hoogtepunt?

De opening van de studio, sowieso. Beste keuze ooit geweest!

Florian was bij de opstart van mijn bijberoep als gezins- en babyfotograaf niet echt enthousiast. Maar hij bleef me steunen en gunde me die ruimte, en bouwde ze helemaal zoals ik in gedachten had. Hij liet me proberen.

Het doet me zo veel deugd om te zien hoe goed het gaat. Al 24 gezinnen kwamen ondertussen naar de studio om hun baby (en broers/zussen) te laten fotograferen. Da’s ongeveer de helft van alle sessies van dit jaar!

En wat met 2022?

Ik ben al een tijdje bezig met de opstart van mijn webshop!

Woop woop, je leest het goed!

presets

Mijn hoofd zit vol met ideeën. Een ervan was om mijn presets te (proberen) verkopen. Want mijn motto is nog steeds: ik wil je helpen.

Een fotosessie is een grote investering. Je eigen fotoskills verbeteren, is daarom een mooie aanvulling. En ik hoop daar een beetje een verschil te kunnen maken.

In de webshop start ik met 3 presets voor je smartphone, en een apart pakket om de foto’s op je computer te bewerken.

Ik weet niet of dit nu mijn beste ideeën zijn he. Misschien lukt het helemaal niet. Maar ik amuseer me, en dat is het belangrijkste. Toch?

Voorspellingen voor 2022

De Fotoschuur
  • Webshop wordt uitgebreid
  • Eerste cursus gelanceerd
  • 42 shoots in 2021, 50 in 2022
  • 20 000 websiteweergaven
  • Maandelijkse nieuwsbrief
  • Minstens 1 blogbericht per maand, liefst 2-wekelijks
  • Opnieuw minisessies in de herfst, deze keer twee dagen!

Of alles uitkomt? Dat zullen we zien 🙂

Trouwens, een cursus, lijkt je dat wat? Zo ja, wat zou je graag van me zien of leren? In welk format? (workshop, geschreven cursus, video, …?) Laat je het me weten in de comments of via een berichtje?

2022, let’s go!

PS: sorry voor het mega lange blogbericht!

Mijn job als familie- en babyfotograaf is zo ongelooflijk leerrijk en warm. Ik vind het een eer om even deel te mogen uitmaken van jouw cocon, al is het maar voor een uurtje.

Mag ik ook even bij jou binnenbreken en je vastleggen op beeld, gewoon, zoals je écht bent?

Zijn huid zo broos, zijn haren zo zacht, zijn nageltjes zo klein en zijn lach nog zo zeldzaam. Vereeuwig je herinneringen.

babyfotograaf

Stap even uit de rush die het leven vaak is, onthaast en blijf stilstaan bij wie jullie geworden zijn. Wees trots!

familiefotograaf

Volg je me al op Instagram?

2 Replies to “2021 terugblik & 2022 vooruitblik”

Laat een reactie achter

Stephanie De Smet
Stephanie De Smet
24/04/2022
Wat een topervaring van begin tot eind! Yanna antwoordt zeer snel na het invullen van het online formulier en op alle mails. Vervolgens zochten we het ideale moment en locatie rekening houdend met ons gezin en het weer. Met haar tips voelden we ons ook goed voorbereid. Tijdens de shoot houdt ze heel goed rekening met de kinderen en luistert naar hun ritme en houdt rekening met hun grillen. Met onze baby van 1 maand en kleuter van 3 jaar heeft ze dit perfect gedaan! Het resultaat is ook zoveel beter dan we hadden gehoopt!
楊甯雅
楊甯雅
23/04/2022
We are very happy to have Janna as our photographer for the "before and after" pregnancy shoot! She takes her time to answer our questions up front and also make sure that we have good photos during the shoot. She captured some beautiful moments with such warm colors and intimate feelings :)
Jan Teurrekens
Jan Teurrekens
21/04/2022
Fotoshoot met ons dochtertje van 10 maanden was een absolute voltreffer. Vlotte communicatie vooraf, fotoshoot in een heel aangename, ongedwongen sfeer in de mooie schuur en vooral super mooie foto's! We kregen de foto's heel snel en we waren binnen de paar seconden onder de indruk en mega blij. Kiezen was onmogelijk dus hebben we zonder twijfelen het hele pakket aan foto's besteld. Aanrader!
Matthias Mergan
Matthias Mergan
20/04/2022
Familiefoto's laten nemen door De Fotoschuur was zo'n aangename ervaring. Het mailverkeer met Janna om de fotoshoot te plannen verliep vlot. Ze stond altijd voor ons klaar om vragen te beantwoorden. Tijdens de shoot zelf stelde ze ons meteen op ons gemak. Zo slaagde ze erin om ons spontaan te laten overkomen. De shoot was op locatie en daar gebruikte ze de omgeving om prachtige foto's te maken. Ook na de shoot verliep alles vlot. We ontvingen al snel Janna's eerste selectie van foto's waaruit we mochten kiezen welke we wilden. Het is zeker een aanrader en als we ooit nieuwe foto's nodig hebben, dan weten we dat we zeker weer kunnen rekenen op De Fotoschuur.
Marjon Walraet
Marjon Walraet
19/04/2022
Ik kreeg van mijn vriendinnen een newborn fotoshoot cadeau, deels omdat ons zoontje te vroeg geboren werd en ik de kans niet kreeg een zwangerschapsshoot te doen. Ikzelf vind het hebben van mooie foto’s erg belangrijk. Mijn man deelt dezelfde mening, maar hij heeft het niet zo voor fotoshoots en vindt spontane foto’s veel mooier dan foto’s waar er geposeerd wordt. Janna van de fotoschuur kreeg het echter voor elkaar spontane foto’s van ons 3 te trekken tijdens de fotoshoot. We voelden ons erg op ons gemak, Janna is een heel rustig iemand met veel geduld. We kregen reeds een preview van de resultaten en ze zijn stuk voor stuk prachtig. Ik ben zo dankbaar dat we dit konden doen in de fotoschuur, het zijn beelden die we levenslang zullen koesteren. Een echte aanrader dus, om zelf te doen/cadeau te geven!
Caro De Pape
Caro De Pape
14/04/2022
Wat een geweldig getalenteerde fotografe is Janna. Haar foto’s waren echt wondermooi. Tijdens de fotosessie zorgde ze ervoor dat we ons op ons gemak voelden, niks geforceerd gedoe, maar puur onszelf zijn en dat toont zich in het resultaat. De fotosessie was een echt lichtpuntje voor ons, met onbetaalbare foto’s die we voor altijd zullen koesteren.
Niamh De Rudder
Niamh De Rudder
07/04/2022
De communicatie met Janna vooraf verliep heel vlot. Ik boekte een zwangerschapsfotoshoot in haar studio die heel mooi en warm werd ingericht. Ik vond het een pluspunt dat ik gebruik kon maken van één van de kleedjes die daar op een kapstok hingen. Ik voelde mij onmiddellijk op mijn gemak bij Janna. Zoals velen al schreven, worden er op een spontane manier foto’s genomen en wordt er niets geforceerd. En inderdaad: haar foto’s zijn prachtig! Over enkele weken komt Janna naar ons thuis voor een newborn fotoshoot. Ik vind het ook een pluspunt dat ze vooraf tips stuurt voor de keuze van (de kleur van) kledij. Aanrader!!!
Kimberly Claes
Kimberly Claes
29/03/2022
Als het kon, kreeg Janna nog wat sterretjes extra ⭐️ Vol goede moed vertrok ik op een herfstige dag naar de fotosessie die buiten zou plaatsvinden. Daarboven op, was mijn dochter tamelijk grumpy (want ja, het humeur van je baby kan je niet voorspellen). Alsnog slaagde Janna er met glans in om hele mooie foto’s af te leveren, met een happy baby’tje 🥰 Ze bracht ons rust en liet ons met wat aanwijzingen hier en daar ons ding doen. Janna is heel vriendelijk en enorm professioneel. Ze weet duidelijk waarmee ze bezig is. Een echte aanrader voor als je levenslange tastbare herinneringen wil 🙂🌻 Tot de volgende shoot, Janna!
Lisa Hurtado
Lisa Hurtado
25/03/2022
Wij boekten een fotoshoot bij Janna met onze baby en we hebben er echt van genoten . Janna is een heel lieve en rustige fotografe Waardoor onze baby zich al direct op zijn gemak voelde Alles liep heel spontaan , zoals we ons zoontje wilde vastleggen , Janna trekt ook foto’s uit onverwachtse hoeken waardoor wij de mooiste foto’s van onze zoontje kregen , wij kregen al snel de selectie van de foto’s , we vonden ze allemaal prachtig , waardoor wij ervoor gekozen hebben om ze allemaal te nemen . Wij komen zeker terug! Bedankt Janna om de mooiste herinneringen van ons gezin vast te leggen.
Eva Uyttenhove
Eva Uyttenhove
17/03/2022
Janna is een fantastische fotograaf en haar studio is geweldig! Onze zoon was 9 weken oud toen we foto's gingen nemen en was niet de vrolijkste die dag. Hij is nogal zeer bewust van wat er gebeurt rondom hem en was dus zeer onder de indruk. Hij was dus zeker niet de meeste makkelijke baby op foto's van te nemen en toch is het eind resultaat prachtig. De kleine momenten waarop hij lachte, lief keek of geeuwde staan er allemaal op. Zelfs zijn lastigere momenten zijn mooi vastgelegd (hoort er ook bij, we willen niet allemaal perfecte foto's met een lach want zo is een baby leven helemaal niet!). We zijn enorm blij met de foto's en hadden ze bovendien heel snel! Zelfs mijn vriend, die een beetje tegen zijn zin vertrokken was en het nut niet zag van een baby shoot, is helemaal tevreden terug gekomen en is nu laaiend enthousiast over de foto's. Hij zag het bij vertrek niet zitten om te poseren maar stapte na de shoot buiten met de woorden "eigenlijk is het een beetje gezinstherapie: knuffelen, kusjes geven en spelen. En de fotograaf verdwijnt helemaal op de achtergrond. Je beseft vaak zelfs niet dat ze er is!" Een fantastische, prachtig ervaring die we later als onze zoon wat groter is nog eens opnieuw gaan doen!
%d bloggers liken dit: