Tips voor smartphone fotografie – Foto van de maand juli ’24

by | aug 4, 2024 | Foto van de maand, Fotografie, Tips | 0 comments

9 tips voor smartphone fotografie &
foto van de maand juli '24

Iedere maand blik ik terug en kies ik mijn favoriete foto van de voorbije weken, en deze maand duik ik in onze vakantiefoto’s. La douce France, hete zon en heerlijk water, dat zijn de drie kernwoorden van onze vakantie. Een vakantie waarvoor ik mijn professionele camera trouwens thuis liet. Hoe ik toch zalig mooie vakantiefoto’s maakte? Tips voor smartphone fotografie op vakantie incoming!

Jup, dat las je goed. Geen fototoestel in mijn valiezen dit jaar. Een fotograaf zonder camera op reis, haha. Hoorde je dat al eerder?

Maar weet je? Ik had niet veel goesting om te sleuren met mijn fototoestel, een ding (met mijn favoriete allround lens erop) dat bijna 1,5kg weegt. Dat is wel wat gewicht rond je nek, en met mijn rug die al niet opperbest is.

De verantwoordelijkheid

Maar vooral: ik heb al drie kinderen die ik in leven tracht te houden 😅 laat staan nog eens de zorg voor een dure camera. Genoeg verantwoordelijkheid voor die twee handen die ik maar heb.

Bon, op reis dus met alleen mijn iPhone 13 Pro. Niet hetzelfde, maar goed genoeg.

Ze zijn wel cute he die drie snollies van mij 😍

Foto recreëren

Ik vind het mega mega méga wijs om foto’s te recreëren: in dezelfde setting met min of meer dezelfde houding, maar met een aantal maanden of jaren tussen. Doe je dat ook soms? Da’s leuk he? ☺️

Ik maakte dit jaar één foto opnieuw, op de trap van het huisje van mijn schoonouders.

Better done than perfect. t’ Is het idee, en I love it.

Van links naar rechts: 2020 – 2022 – 2024. Voor de oplettende kijker: Pipa draagt dit jaar hetzelfde kleedje als Lili in 2020.

Voordelen smartphone vs fototoestel

Alright, dus, foto’s met je smartphone op reis. Goed genoeg, minder sleur en het werkt veel sneller dan met een grote camera. En nog een voordeel? Ik ben veel meer betrokken in al het gebeuren dan mocht ik met mijn fototoestel bezig zijn. Vier voordelen dus.

Twee jaar geleden had ik heel bewust een duurdere smartphone gekocht, toen al met het idee dat ik liever op reis ga zonder fototoestel. Ik kocht een iPhone 13 Pro, want die camera is zalig en ik ben wel een Apple-fan.

Maar als je effe zoekt en vergelijkt, zijn er vast nog héél veel andere smartphones met zalige camera’s.

Vakantiefoto van meisje in oud Frans stadje.

Wil je echt alles uit je smartphone fotografie halen? Dan heb ik een aantal fijne tips voor je 😍

9 tips voor smartphone fotografie

  1. Niet zoomen. Ik herhaal: NIET zoomen 😂 De kwaliteit van je foto gaat zo snel omlaag door te zoomen, achteraf bijsnijden is dan een beter idee. Of nog beter: verplaats je fysiek dichterbij, als dat lukt.

  2. Let op de lichtinval, en zeker bij fel zonlicht. Probeer bij voorkeur de zon van achter je model of object te laten komen, je fotografeert dus tegen het licht in.

  3. Hou rekening met de regel van drie: deel je beeld zowel horizontaal als verticaal op in drie delen, en plaats je model/object op de snijpunten of lijnen. Extra tip: je kan op je smartphone instellen om die lijnen te zien tijdens het fotograferen.

  4. Breek de regel van drie 🤪 Speel met extra hoofdruimte, met het landschap, met de lucht, met eender wat als je cadrage het toelaat om eens anders te doen.

  5. Ga op zoek naar symmetrie, zulke foto’s voelen heel fijn omdat ze een gevoel van evenwicht geven.

  6. Speel met diepte: een foto wordt extra interessant als je op de voorgrond iets vaag in beeld hebt, terwijl de focus op de achtergrond ligt. Wauw, da’s geen duidelijke uitleg he? Check de foto van de maand hieronder, als voorbeeld 😅

  7. Hou je lens schoon. Da’s wel een uitdaging als je op reis bent naar zalig zuiderse oorden, met al die vettige zonnecrème.

  8. Maak genoeg foto’s in één keer, zeker als je (kleine) kinderen voor de lens hebt en/of er veel bewogen wordt. Zo heb je achteraf veel keuze om er de beste foto uit te kiezen, let daarbij vooral op de gezichtsuitdrukking en het mooiste licht.

  9. Experimenteer met de verschillende functies en instellingen van je smartphone, bijvoorbeeld de portretmodus of de breedhoeklens.

Favoriete foto van juli '24

Oké, genoeg blabla, tijd om alle tips om te zetten in de praktijk. Mijn favoriete foto van afgelopen maand mist één heel belangrijk iets 😱 zie jij wat?

Er zijn gééééééén mensen in beeld! 🤯 Hahahaha, da’s niet erg, natuurlijk niet, maar ik fotografeer eigenlijk echt altijd kinderen of gezinnen, of mijn eigen kinderen. Landschappen of uitzichten eigenlijk nooit 😅

Hoe charmant is dat oude huis? Ik weet niet meer het exacte jaartal, maar het moet ergens gebouwd zijn +-1830. Het staat in een miniscuul oud Frans dorpje, ergens ver in de bergen. Tot een aantal jaar geleden was dat nog een spookstadje, nu begint het terug herop te leven. Het heeft iets, het doet iets met me, en de herinnering is zo fijn ♥️

We zullen de foto effe samen overlopen:

 

  • Ik gebruikte de portretmodus van mijn iPhone
  • Daardoor zijn de bladeren van de boom op de voorgrond wat flou en creëerde ik meer diepte in het beeld
  • Ik fotografeerde tegen het licht in, er is een mooi spel van licht en schaduw desondanks dat ik pal op de middag de foto nam (doorgaans het lastigste om te fotograferen door de hoogstaande zon)
  • De was hangt min of meer op een snijpunt als je de foto opdeelt in 3 horizontale en verticale lijnen, dat maakt het interessanter om te kijken
Die foto krijgt binnenkort wellicht een plekje ergens in ons huis 🥰
Gezin poseert voor vakantiefoto in oud Frans steegje.

Back in business

Morgen 5 augustus is mijn eerste werkdag na drie weken platte rust (of kinderen achterna zitten). Ik heb mega veel goesting 🥰

En terwijl het nog heet is, is het eerstvolgende op mijn to do-lijst de kerst mini shoots plannen 😂 wil je op de hoogte blijven? Zet je op mijn mailinglijst:

Uitzicht over meer in Frankrijk.

Misschien vind je dit ook leuk…

Fotoshoot aan zee – foto van de maand juni

Fotoshoot aan zee – foto van de maand juni

Foto van de maand juni '24 - fotoshoot aan zee HOME CONTACT BOEK JE FOTOSESSIE STUDIO FAQ OVER JANNA AANBOD & PRIJZEN ZWANGERSCHAP BABY VERJAARDAG GEZIN GRATIS BROCHURE GRATIS EBOOK: de eerste dagen fotograferen HOME CONTACT BOEK JE FOTOSESSIE STUDIO FAQ OVER...

Janna van De Fotoschuur, fotograaf voor babyfoto's en gezinsfoto's.

Hi, ik ben Janna

Ik ben een familiemens. En ik vind: tijd is een dief. Mijn foto’s van Lili, Pipa en Otto helpen me stilstaan, om dan weer door te gaan. Daarmee voel ik exact weer wat ik toen voelde.