FAQ – veelgestelde vragen over je fotoshoot

Voor een fotoshoot doe je best een flinke investering. Ik vind het daarom belangrijk dat je helemaal op de hoogte bent van mijn manier van werken en snel een antwoord krijgt op al je vragen.

Op de belangrijkste vragen vind je hier alvast een antwoord. Zit je toch nog ergens mee? Mail me: hallo@defotoschuur.be en ik help je zo snel mogelijk verder!

Op zoek naar informatie over de presets uit de webshop? FAQ – veelgestelde vragen over de presets

Voor de shoot

Hoe ver op voorhand boek ik best een fotoshoot?

Tijdens drukkere periodes zoals de zomer of communieperiode is mijn agenda sneller volzet. Een fotosessie vraag je dus liefst ruim op voorhand aan om zeker te zijn van de datum die je in gedachten hebt. Een maand of twee drie is ideaal.

Voor babyfoto’s schreef ik trouwens een uitgebreider blogbericht: Hoe oud moet mijn baby zijn voor een newborn fotoshoot?

Hoe boek ik een fotosessie?

Dat kan je makkelijk via mijn website, door het online formulier in te vullen. Dan zoeken we samen naar een geschikt moment. Heb je eerst nog enkele vragen? Mail me gerust: hallo@defotoschuur.be

Kom je wel tot waar ik woon?

Natuurlijk! De Fotoschuur staat in Sint-Amandsberg, een deelgemeente van Gent. Maar ik reis graag de provincie, of zelfs heel Vlaanderen rond om jouw verhaal vast te leggen op beeld.

Buiten Gent reken ik daar dan wel een kilometervergoeding voor aan van €0,35/km. Of we ontmoeten elkaar ergens halverwege, mooie locaties genoeg!

Kan ik ook wat anders boeken dan de vaste formules?

Een fotosessie met een groot deel van de familie of een fotosessie als je nog zwanger bent? Natuurlijk kan dat ook. Of heb je nog iets anders in gedachten?

Vertel me even wat je denkt via hallo@defotoschuur.be en dan zoeken we wat er zowel bij jou als bij mij past.

Lees verder onder de foto

Tijdens de shoot

Wat trek ik aan tijdens een fotosessie?

Waar je je goed in voelt! Het is tenslotte jouw moment, je moet ervan kunnen genieten. Voor een fotosessie met het hele gezin raad ik je wel aan je kledij wat op elkaar af te stemmen. Het zorgt voor een mooi geheel in de uiteindelijke fotogalerij.

Ik schreef er een blogbericht over: 5 kledingtips voor een fotoshoot

Wat als mijn baby het net wat moeilijk heeft?

Konden ze het maar vertellen wat er scheelt hé, die kleine patatjes. Een ongelukkig baby’tje voor mijn lens, dat is voor niemand leuk. Ik neem dan liever iets langer de tijd, bijvoorbeeld ook als je lieve slaapkopje maar niet wakker te krijgen is.

En als het mij niet lukt om de mooiste foto’s met de fijnste herinneringen te maken, dan regelen we gewoon een nieuwe afspraak, gratis.

En wat als mijn partner/vriend(in)/lief het er wat moeilijk mee heeft? 😉

Stel dat je partner (of als jij die dit leest de partner bent, hallo!) wat huiverachtig staat tegenover een fotosessie, dan snap ik dat volledig. Een fotoshoot klinkt ook gewoon nogal… tja.

Daarom noem ik het liever een fotosessie. Gewoon een warm en ongedwongen tijd samen. Om te genieten en mooie herinneringen vast te leggen, waar jullie voor altijd op kunnen terug kijken. Niets om zenuwachtig voor te zijn of tegenop te kijken. Doe anders maar alsof die camera er helemaal niet is.

Het is slecht weer en we zouden buiten foto’s maken, of een van de kinderen is ziek, wat nu?

Geen zorgen, ook mijn fototoestel houdt niet van hondenweer. Bij regen kunnen we eventueel foto’s maken in de studio, ofwel verleggen we de fotosessie. Dat kan net zo goed bij ziekte.

Geef me een seintje, liefst 24u op voorhand, en we maken een nieuwe afspraak.

Lees verder onder de foto

Na de shoot

Hoe betaal ik?

Betalen kan meteen na de fotosessie via bancontact, of je schrijft het bedrag over binnen tien dagen na de fotosessie. Hoe sneller hoe liever, dan kan ik meteen starten met de selectie en het nabewerken van de foto’s.

Wat krijg ik na de fotosessie?

Binnen een week na de sessie krijg je een ruime selectie foto’s doorgestuurd in een handige en overzichtelijke galerij. Die foto’s zijn zorgvuldig geselecteerd en al grotendeels bewerkt.

Afhankelijk van de gekozen formule en de duur van de fotoshoot, maak je zelf een selectie van je favoriete foto’s: 8, 14 of 15 stuks. Wil je er enkele extra, dan kan je steeds foto’s bij kopen.

Eens jouw selectie klaar is, werk ik de gekozen foto’s verder tot in detail af. Je kan de hoge resolutie foto’s dan downloaden vanuit de galerij.

Kan ik de originele RAW-bestanden krijgen?

De originele RAW-bestanden krijg je nooit. Die foto’s zijn niet af. De afgewerkte foto’s die ziet in de galerij mag je beschouwen die als schilderijen waar de kunstenaar nog een laatste laag over gelegd heeft. Er is een reden waarom de overige foto’s de selectie niet haalden. Ik hoop dat je vertrouwen hebt in mijn kunnen.

Wat kan ik doen met de foto’s?

Je krijgt de foto’s digitaal in hoge resolutie. De foto’s in hoge resolutie zijn ideaal om zelf af te laten drukken. Hou er rekening mee dat elke drukkerij andere opties heeft en een andere kwaliteit aflevert. Ik ben niet verantwoordelijk voor prints bij derden.


Geen tijd om je daar mee bezig te houden? Ik stel met plezier een fotoboek voor je samen, eentje van de beste kwaliteit. Voor een meerprijs krijg je die aan huis geleverd.


Je mag de foto’s zeker online gebruiken en delen. Ik vind het alleen erg belangrijk dat je mij vernoemd en tagt. Dat helpt mij en mijn bedrijf heel erg vooruit.


Let erop dat je de foto’s niet aanpast (door ze bij te snijden of een filter op te doen), dat vind ik niet leuk en is trouwens verboden volgens het intellectueel eigendom. Ik stak namelijk heel wat werk in het editen. Bedankt om daar rekening mee te houden! Meer daarover kan je lezen in de Algemene Voorwaarden.

Ongedwongen in natuurlijk licht, net dat geeft de krachtigste foto’s. Zodat je kan terugkijken en opnieuw kan voelen wat je eerder voelde.

Volg je me al op Instagram?

Stephanie De Smet
Stephanie De Smet
24/04/2022
Wat een topervaring van begin tot eind! Yanna antwoordt zeer snel na het invullen van het online formulier en op alle mails. Vervolgens zochten we het ideale moment en locatie rekening houdend met ons gezin en het weer. Met haar tips voelden we ons ook goed voorbereid. Tijdens de shoot houdt ze heel goed rekening met de kinderen en luistert naar hun ritme en houdt rekening met hun grillen. Met onze baby van 1 maand en kleuter van 3 jaar heeft ze dit perfect gedaan! Het resultaat is ook zoveel beter dan we hadden gehoopt!
楊甯雅
楊甯雅
23/04/2022
We are very happy to have Janna as our photographer for the "before and after" pregnancy shoot! She takes her time to answer our questions up front and also make sure that we have good photos during the shoot. She captured some beautiful moments with such warm colors and intimate feelings :)
Jan Teurrekens
Jan Teurrekens
21/04/2022
Fotoshoot met ons dochtertje van 10 maanden was een absolute voltreffer. Vlotte communicatie vooraf, fotoshoot in een heel aangename, ongedwongen sfeer in de mooie schuur en vooral super mooie foto's! We kregen de foto's heel snel en we waren binnen de paar seconden onder de indruk en mega blij. Kiezen was onmogelijk dus hebben we zonder twijfelen het hele pakket aan foto's besteld. Aanrader!
Matthias Mergan
Matthias Mergan
20/04/2022
Familiefoto's laten nemen door De Fotoschuur was zo'n aangename ervaring. Het mailverkeer met Janna om de fotoshoot te plannen verliep vlot. Ze stond altijd voor ons klaar om vragen te beantwoorden. Tijdens de shoot zelf stelde ze ons meteen op ons gemak. Zo slaagde ze erin om ons spontaan te laten overkomen. De shoot was op locatie en daar gebruikte ze de omgeving om prachtige foto's te maken. Ook na de shoot verliep alles vlot. We ontvingen al snel Janna's eerste selectie van foto's waaruit we mochten kiezen welke we wilden. Het is zeker een aanrader en als we ooit nieuwe foto's nodig hebben, dan weten we dat we zeker weer kunnen rekenen op De Fotoschuur.
Marjon Walraet
Marjon Walraet
19/04/2022
Ik kreeg van mijn vriendinnen een newborn fotoshoot cadeau, deels omdat ons zoontje te vroeg geboren werd en ik de kans niet kreeg een zwangerschapsshoot te doen. Ikzelf vind het hebben van mooie foto’s erg belangrijk. Mijn man deelt dezelfde mening, maar hij heeft het niet zo voor fotoshoots en vindt spontane foto’s veel mooier dan foto’s waar er geposeerd wordt. Janna van de fotoschuur kreeg het echter voor elkaar spontane foto’s van ons 3 te trekken tijdens de fotoshoot. We voelden ons erg op ons gemak, Janna is een heel rustig iemand met veel geduld. We kregen reeds een preview van de resultaten en ze zijn stuk voor stuk prachtig. Ik ben zo dankbaar dat we dit konden doen in de fotoschuur, het zijn beelden die we levenslang zullen koesteren. Een echte aanrader dus, om zelf te doen/cadeau te geven!
Caro De Pape
Caro De Pape
14/04/2022
Wat een geweldig getalenteerde fotografe is Janna. Haar foto’s waren echt wondermooi. Tijdens de fotosessie zorgde ze ervoor dat we ons op ons gemak voelden, niks geforceerd gedoe, maar puur onszelf zijn en dat toont zich in het resultaat. De fotosessie was een echt lichtpuntje voor ons, met onbetaalbare foto’s die we voor altijd zullen koesteren.
Niamh De Rudder
Niamh De Rudder
07/04/2022
De communicatie met Janna vooraf verliep heel vlot. Ik boekte een zwangerschapsfotoshoot in haar studio die heel mooi en warm werd ingericht. Ik vond het een pluspunt dat ik gebruik kon maken van één van de kleedjes die daar op een kapstok hingen. Ik voelde mij onmiddellijk op mijn gemak bij Janna. Zoals velen al schreven, worden er op een spontane manier foto’s genomen en wordt er niets geforceerd. En inderdaad: haar foto’s zijn prachtig! Over enkele weken komt Janna naar ons thuis voor een newborn fotoshoot. Ik vind het ook een pluspunt dat ze vooraf tips stuurt voor de keuze van (de kleur van) kledij. Aanrader!!!
Kimberly Claes
Kimberly Claes
29/03/2022
Als het kon, kreeg Janna nog wat sterretjes extra ⭐️ Vol goede moed vertrok ik op een herfstige dag naar de fotosessie die buiten zou plaatsvinden. Daarboven op, was mijn dochter tamelijk grumpy (want ja, het humeur van je baby kan je niet voorspellen). Alsnog slaagde Janna er met glans in om hele mooie foto’s af te leveren, met een happy baby’tje 🥰 Ze bracht ons rust en liet ons met wat aanwijzingen hier en daar ons ding doen. Janna is heel vriendelijk en enorm professioneel. Ze weet duidelijk waarmee ze bezig is. Een echte aanrader voor als je levenslange tastbare herinneringen wil 🙂🌻 Tot de volgende shoot, Janna!
Lisa Hurtado
Lisa Hurtado
25/03/2022
Wij boekten een fotoshoot bij Janna met onze baby en we hebben er echt van genoten . Janna is een heel lieve en rustige fotografe Waardoor onze baby zich al direct op zijn gemak voelde Alles liep heel spontaan , zoals we ons zoontje wilde vastleggen , Janna trekt ook foto’s uit onverwachtse hoeken waardoor wij de mooiste foto’s van onze zoontje kregen , wij kregen al snel de selectie van de foto’s , we vonden ze allemaal prachtig , waardoor wij ervoor gekozen hebben om ze allemaal te nemen . Wij komen zeker terug! Bedankt Janna om de mooiste herinneringen van ons gezin vast te leggen.
Eva Uyttenhove
Eva Uyttenhove
17/03/2022
Janna is een fantastische fotograaf en haar studio is geweldig! Onze zoon was 9 weken oud toen we foto's gingen nemen en was niet de vrolijkste die dag. Hij is nogal zeer bewust van wat er gebeurt rondom hem en was dus zeer onder de indruk. Hij was dus zeker niet de meeste makkelijke baby op foto's van te nemen en toch is het eind resultaat prachtig. De kleine momenten waarop hij lachte, lief keek of geeuwde staan er allemaal op. Zelfs zijn lastigere momenten zijn mooi vastgelegd (hoort er ook bij, we willen niet allemaal perfecte foto's met een lach want zo is een baby leven helemaal niet!). We zijn enorm blij met de foto's en hadden ze bovendien heel snel! Zelfs mijn vriend, die een beetje tegen zijn zin vertrokken was en het nut niet zag van een baby shoot, is helemaal tevreden terug gekomen en is nu laaiend enthousiast over de foto's. Hij zag het bij vertrek niet zitten om te poseren maar stapte na de shoot buiten met de woorden "eigenlijk is het een beetje gezinstherapie: knuffelen, kusjes geven en spelen. En de fotograaf verdwijnt helemaal op de achtergrond. Je beseft vaak zelfs niet dat ze er is!" Een fantastische, prachtig ervaring die we later als onze zoon wat groter is nog eens opnieuw gaan doen!