Bewerken in Lightroom

Aan deze blog heb ik best veel werk gehad: bewerken in Lightroom! Ik vroeg onlangs via Instagram naar waarover je het liefst leest hier op mijn blog. De meeste stemmen gingen naar ‘voor en na foto’s en hoe ik ze bewerkt heb’. Dus kijk 🙂

Ik bewerk mijn foto’s in Lightroom Classic, de desktopversie van het programma. 1001 mogelijkheden, een fantastisch ding. Het programma is wel betalend, dus ik neem aan dat de kans groot is dat je het programma niet hebt staan.

Het goeie nieuws is: de app Lightroom voor op je smartphone is wél gratis en op het eerste zicht kan je er net zo veel mee als met het programma voor op de computer.

Screenshots en uitleg komen van mij tijdens het bewerken op mijn computer, maar het principe en de benaming voor alles is hetzelfde als op de app. Dus download ‘m effe en volg stap per stap mee!

bewerken Lightroom

RAW

Voor het bewerken van foto’s is het heel belangrijk om met een RAW-bestand te beginnen en niet met een JPEG. RAW-bestanden houden veel meer informatie vast, waardoor je tijdens het bewerken ook een pak meer mogelijkheden hebt.

Via de Lightroom-app kan je met je telefoon zulke RAW-foto’s maken. Doe dat eerst, voordat je begint met een “gewone” foto.

Ik gebruik hier effe een foto van mijn eigen kiddo, van de laatste Grote Lockdown Fotochallenge. De foto is trouwens veel te donker. Maar kijk, dat hebt ge, als ze het ene moment mooi in het licht zit, en het andere beslist zich om te draaien. Zucht.

Maar een foto hoeft technisch niet altijd perfect te zijn, vind ik.

Presets

Ik werk al jaren met het programma, en heb flink wat presets verzameld. Het merendeel is nutteloos en niet mooi, maar sommige zijn wel leuk. En dan heb ik er nog een handvol zelfgemaakt.

Ik start altijd met eerst eens te kijken hoe de foto eruit ziet met een preset op. Ben ik niet content? Dan start ik van 0. Maar vaak werk ik verder vanuit een preset.

bewerken Lightroom

Formaat, bijsnijden en rechttrekken

Het allereerste dat ik doe bij een foto, is het formaat wijzigen naar 4:3. Ik vind die klassieke fotoverhouding het mooist. Ie komt trouwens redelijk in de buurt van de 4:5 verhouding die Instagram gebruikt.

Bij deze foto is het minder van toepassing, maar ik krijg de kriebels van scheve foto’s. Een horizon die niet recht is, de zee die leegloopt, muren die scheef staan, … Dus, trek je foto’s recht 🙂

Soms crop ik mijn foto’s ook een beetje, zoals bij deze foto het geval was. Ik vind hem mooier om naar te kijken als ie wat is bijgesneden, dan het origineel.

bewerken Lightroom

bewerken Lightroom

Eerste kaderke

Het volgende dat ik bekijk, is de witbalans. Ik hou van iets warmere foto’s, met wat minder roze. Zorg er wel voor dat je niet over de top gaat, hou het natuurlijk. Kijk daarvoor vooral naar de kleur van de huid. Al kan je dat wat later ook weer bijregelen, indien nodig.

Bij mijn foto’s trek ik de hooglichten en witte tinten helemaal of zo goed als helemaal naar beneden. -80 tot -100. Bij deze foto van Pipa heb ik de hooglichten wel hoger gezet, omdat de foto eigenlijk te donker was.

Schaduwen doe ik was naar omhoog, zwart ook, maar iets minder om zo toch wat contrast te behouden.

Helderheid zie ik vaak liever iets meer, maar niet veel. Rond +5. Voor sommige portretten en zeker bij baby’s trek ik die dan juist wat naar beneden, -5. Textuur ook een beetje.

Van levendigheid en saturatie blijf ik af. Alleen op het einde van het hele proces bekijk ik of ik daar nog wat aan moet doen.

Curves

Een S-curve is een basic principe waar je voor de meeste foto’s al een groot verschil maakt. Zowel in de puntcurve, als per kleur: rood, geel en blauw.

In de puntcurve trek ik het onderste punt uiterst links een klein beetje omhoog, dat maakt je zwart ietsje minder zwart. Hetzelfde rechtsboven, daar trek ik het punt ietsje naar beneden. Dat maakt het wit iets minder wit. Mee opletten wel, dat je je foto niet té plat maakt.

De curves is vooral wat experimenteren en niet te extreem in gaan.

Zo heb je de belangrijkste stappen al gehad sie.

Split toning

Met dit geef je je foto’s een bepaalde look. Handig als je op je Instagram probeert een specifiek kleurenschema aan te houden. Ik gebruik dit wel maar miniem. Hoe zeggen ze dat? A little bit goes a long way. Al geldt dat niet alleen voor split toning, maar al het bewerken in Lightroom.

De schaduwen maak ik een tikkeltje warmer met oranjerood, de hooglichten ietsje geler.

Kleuren

Met deze sliders kan je alles van je kleuren wijzigen: de intensiteit, hoe donker of licht en zelfs de kleur an sich. HSL heet dat, hue, saturation en luminance. Blauw warmer, groen en geel minder fel en rood en geel wat lichter. Da’s hoe ik het meestal doe.

Ik hou niet echt van het groen zoals het vaak uitkomt op een foto. Ik vind dat te fel en niet mooi. Ik maak het groen wat donkerder en ofwel een pak geler, ofwel meer richting zo sparrenkleuren. Beetje afhankelijk van wat ik in gedachten heb.

Met de rood, oranje en gele sliders kan je de huidskleur weer onder controle krijgen. De kleur zelf hoef je niet aan te passen, maar wellicht moet de verzadiging wat naar beneden en luminantie naar omhoog.

bewerken Lightroom

Verscherpen

Met deze module maak je je foto’s wat scherper. Als je met de desktopversie werkt en een van de sliders verschuift ondertussen Alt inhoudt, kan je exact zien wat je aan het doen bent.

Lokale aanpassingen

Met de penselen werk ik vuiltjes, puistjes, vlekken weg. Meestal gaat dat heel goed in Lightroom, al schakel ik voor preciezer werk meestal over naar Photoshop.

bewerken Lightroom

Met de gradueel filter of het aanpassingspenseel maak ik bepaalde hoeken donkerder, zodat er meer aandacht gaat naar wat ik zelf wil.

En dan nog een paar, gewoon omdat het leuk is:

Dus ja, foto’s maken is nog niet eens het halve werk. Bewerken in Lightroom kost best veel tijd. Aan een hele reeks foto’s van 1 sessie, zit ik gemiddeld een uur of vier te werken. Soms wat langer, soms gaat het sneller.

Vragen? Lemme know! Stuur me een berichtje via Instagram of Facebook, of mail naar hallo@defotoschuur.be

Is dit echt niet je dada, maar vind je mijn werk mooi? Door corona zijn fotoshoots binnen niet toegelaten, maar buiten fotograferen mag! Dat kan al vanaf 150 euro. Meer weten?

Laat een reactie achter

Stephanie De Smet
Stephanie De Smet
24/04/2022
Wat een topervaring van begin tot eind! Yanna antwoordt zeer snel na het invullen van het online formulier en op alle mails. Vervolgens zochten we het ideale moment en locatie rekening houdend met ons gezin en het weer. Met haar tips voelden we ons ook goed voorbereid. Tijdens de shoot houdt ze heel goed rekening met de kinderen en luistert naar hun ritme en houdt rekening met hun grillen. Met onze baby van 1 maand en kleuter van 3 jaar heeft ze dit perfect gedaan! Het resultaat is ook zoveel beter dan we hadden gehoopt!
楊甯雅
楊甯雅
23/04/2022
We are very happy to have Janna as our photographer for the "before and after" pregnancy shoot! She takes her time to answer our questions up front and also make sure that we have good photos during the shoot. She captured some beautiful moments with such warm colors and intimate feelings :)
Jan Teurrekens
Jan Teurrekens
21/04/2022
Fotoshoot met ons dochtertje van 10 maanden was een absolute voltreffer. Vlotte communicatie vooraf, fotoshoot in een heel aangename, ongedwongen sfeer in de mooie schuur en vooral super mooie foto's! We kregen de foto's heel snel en we waren binnen de paar seconden onder de indruk en mega blij. Kiezen was onmogelijk dus hebben we zonder twijfelen het hele pakket aan foto's besteld. Aanrader!
Matthias Mergan
Matthias Mergan
20/04/2022
Familiefoto's laten nemen door De Fotoschuur was zo'n aangename ervaring. Het mailverkeer met Janna om de fotoshoot te plannen verliep vlot. Ze stond altijd voor ons klaar om vragen te beantwoorden. Tijdens de shoot zelf stelde ze ons meteen op ons gemak. Zo slaagde ze erin om ons spontaan te laten overkomen. De shoot was op locatie en daar gebruikte ze de omgeving om prachtige foto's te maken. Ook na de shoot verliep alles vlot. We ontvingen al snel Janna's eerste selectie van foto's waaruit we mochten kiezen welke we wilden. Het is zeker een aanrader en als we ooit nieuwe foto's nodig hebben, dan weten we dat we zeker weer kunnen rekenen op De Fotoschuur.
Marjon Walraet
Marjon Walraet
19/04/2022
Ik kreeg van mijn vriendinnen een newborn fotoshoot cadeau, deels omdat ons zoontje te vroeg geboren werd en ik de kans niet kreeg een zwangerschapsshoot te doen. Ikzelf vind het hebben van mooie foto’s erg belangrijk. Mijn man deelt dezelfde mening, maar hij heeft het niet zo voor fotoshoots en vindt spontane foto’s veel mooier dan foto’s waar er geposeerd wordt. Janna van de fotoschuur kreeg het echter voor elkaar spontane foto’s van ons 3 te trekken tijdens de fotoshoot. We voelden ons erg op ons gemak, Janna is een heel rustig iemand met veel geduld. We kregen reeds een preview van de resultaten en ze zijn stuk voor stuk prachtig. Ik ben zo dankbaar dat we dit konden doen in de fotoschuur, het zijn beelden die we levenslang zullen koesteren. Een echte aanrader dus, om zelf te doen/cadeau te geven!
Caro De Pape
Caro De Pape
14/04/2022
Wat een geweldig getalenteerde fotografe is Janna. Haar foto’s waren echt wondermooi. Tijdens de fotosessie zorgde ze ervoor dat we ons op ons gemak voelden, niks geforceerd gedoe, maar puur onszelf zijn en dat toont zich in het resultaat. De fotosessie was een echt lichtpuntje voor ons, met onbetaalbare foto’s die we voor altijd zullen koesteren.
Niamh De Rudder
Niamh De Rudder
07/04/2022
De communicatie met Janna vooraf verliep heel vlot. Ik boekte een zwangerschapsfotoshoot in haar studio die heel mooi en warm werd ingericht. Ik vond het een pluspunt dat ik gebruik kon maken van één van de kleedjes die daar op een kapstok hingen. Ik voelde mij onmiddellijk op mijn gemak bij Janna. Zoals velen al schreven, worden er op een spontane manier foto’s genomen en wordt er niets geforceerd. En inderdaad: haar foto’s zijn prachtig! Over enkele weken komt Janna naar ons thuis voor een newborn fotoshoot. Ik vind het ook een pluspunt dat ze vooraf tips stuurt voor de keuze van (de kleur van) kledij. Aanrader!!!
Kimberly Claes
Kimberly Claes
29/03/2022
Als het kon, kreeg Janna nog wat sterretjes extra ⭐️ Vol goede moed vertrok ik op een herfstige dag naar de fotosessie die buiten zou plaatsvinden. Daarboven op, was mijn dochter tamelijk grumpy (want ja, het humeur van je baby kan je niet voorspellen). Alsnog slaagde Janna er met glans in om hele mooie foto’s af te leveren, met een happy baby’tje 🥰 Ze bracht ons rust en liet ons met wat aanwijzingen hier en daar ons ding doen. Janna is heel vriendelijk en enorm professioneel. Ze weet duidelijk waarmee ze bezig is. Een echte aanrader voor als je levenslange tastbare herinneringen wil 🙂🌻 Tot de volgende shoot, Janna!
Lisa Hurtado
Lisa Hurtado
25/03/2022
Wij boekten een fotoshoot bij Janna met onze baby en we hebben er echt van genoten . Janna is een heel lieve en rustige fotografe Waardoor onze baby zich al direct op zijn gemak voelde Alles liep heel spontaan , zoals we ons zoontje wilde vastleggen , Janna trekt ook foto’s uit onverwachtse hoeken waardoor wij de mooiste foto’s van onze zoontje kregen , wij kregen al snel de selectie van de foto’s , we vonden ze allemaal prachtig , waardoor wij ervoor gekozen hebben om ze allemaal te nemen . Wij komen zeker terug! Bedankt Janna om de mooiste herinneringen van ons gezin vast te leggen.
Eva Uyttenhove
Eva Uyttenhove
17/03/2022
Janna is een fantastische fotograaf en haar studio is geweldig! Onze zoon was 9 weken oud toen we foto's gingen nemen en was niet de vrolijkste die dag. Hij is nogal zeer bewust van wat er gebeurt rondom hem en was dus zeer onder de indruk. Hij was dus zeker niet de meeste makkelijke baby op foto's van te nemen en toch is het eind resultaat prachtig. De kleine momenten waarop hij lachte, lief keek of geeuwde staan er allemaal op. Zelfs zijn lastigere momenten zijn mooi vastgelegd (hoort er ook bij, we willen niet allemaal perfecte foto's met een lach want zo is een baby leven helemaal niet!). We zijn enorm blij met de foto's en hadden ze bovendien heel snel! Zelfs mijn vriend, die een beetje tegen zijn zin vertrokken was en het nut niet zag van een baby shoot, is helemaal tevreden terug gekomen en is nu laaiend enthousiast over de foto's. Hij zag het bij vertrek niet zitten om te poseren maar stapte na de shoot buiten met de woorden "eigenlijk is het een beetje gezinstherapie: knuffelen, kusjes geven en spelen. En de fotograaf verdwijnt helemaal op de achtergrond. Je beseft vaak zelfs niet dat ze er is!" Een fantastische, prachtig ervaring die we later als onze zoon wat groter is nog eens opnieuw gaan doen!
%d bloggers liken dit: